Uczestniczki akcji Polecam RoyaLOVE dostarczają Wam na co dzień wielu biżuteryjnych inspiracji. Agnieszka Klepajczuk, którą znacie zapewne jako Autorkę wielu prac beadingowych odkrywa dziś przed nami swoja inną,  bardzo smakowitą pasję. Zobaczcie co dziś na obiad zaserwuje Agnieszka :).


Kiedy nie koralikuję – gotuję . Wydaje mi się nawet, że moja rodzinka wolałaby, żebym prowadziła bloga kulinarnego, a nie biżuteryjnego… Powiem Wam jednak szczerze – lubię gotowanie, ale fotografowanie kanapki to jakaś wyższa szkoła jazdy, więc blogować nadal będę na temat koralików. Ale paroma przepisami się z Wami podzielę. Wspólną cechą tych przepisów jest brak mięsa, bo mięsa nie jem już od dawna. Nie jestem wegetarianką, bo jem też ryby i owoce morza, ale mięsa nie lubię i uważam, że światu wyszłoby na dobre gdyby wszyscy jedli go mniej i bardziej świadomie . Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pasztet – wszak idzie Wielkanoc – który powstał przypadkiem, kiedy zostało mi zbyt dużo pieczonych warzyw, a jedyną kaszą w spiżarce była kasza gryczana. Drugi przepis, na cudowne burgery z bobu, znalazłam w książce kucharskiej The Australian Womens’ Weekly – Great Vegetarian Food i odrobinę zmieniłam. Trzeci to quiche z kozim serem, szpinakiem i szparagami – małżeństwo (czy też raczej trójkąt) doskonałe.

 

Pasztet warzywny z kaszą gryczaną

  • 8 średniej wielkości marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g kaszy gryczanej
  • konfitura z żurawiny (2-3 łyżki) – opcjonalnie
  • majeranek (łyżeczka)
  • oliwa z oliwek
  • miód (2 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na spore kawałki. Cebulę kroimy w piórka, obieramy czosnek. Wkładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą, solimy, dodajemy miód i majeranek. Mieszamy tak, aby warzywa pokryły się miodem i przyprawami. Przekładamy do worka do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180°C  na około 40  minut. Można oczywiście upiec je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Po upieczeniu przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę. Miksujemy blenderem  i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajko. Ja lubię kiedy ten pasztet jest słodkawy, często dodaję więc łyżkę lub dwie konfitury z żurawin.

Przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

pasztet 1 Agnieszka klepajczuk kuchnia wegetariańska Polecam royaLOVE

Najlepiej smakuje na stostowanym pieczywie, koniecznie z ćwikłą z chrzanem!

pasztet 3 pasztet 2

 

Burgery z bobu i kaszy pęczak

  • 400 g bobu mrożonego
  • 50 g kaszy pęczak
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g chipsów kukurydzianych
  • sól
  • pieprz

Gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu. Mrożony bób wykładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 2-3 minuty, a następnie łuskamy. Pozbawiony łusek bob miksujemy blenderem. Dodajemy kaszę, cebulę utartą na tarce o dużych oczkach, przyprawy i  bułkę tartą. Formujemy burgery, najlepiej przy pomocy okrągłej foremki, wtedy wychodzą idealnie równe :). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 0,5-1 godz. Czas zależy od tego jak zwarta wyszła nam masa burgerowa.  Im bardziej klejąca, tym dłużej warto ją chłodzić, co ułatwi pokrycie burgerów panierką.

burger 1

Kiedy burgery się chłodzą rozdrabniamy chipsy, sprzątamy kuchenny bałagan, zaglądamy na pinterest, żeby sprawdzić najnowsze trendy biżuteryjne, robimy zakupy koralikowe…. Następnie zamaczamy burgery w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w rozdrobnionych nachos. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy według uznania w ulubionej bułce burgerowej. Mi najlepiej smakują z salsą pomidorową, kwaśną śmietaną i sosem chitpole.

burger2  DSC_0112

 

Quiche z kozim serem, szpinakiem i szparagami

Kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła z lodówki
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 180 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • pęczek szparagów (150g)
  • 2 małe papryki pomarańczowe lub czerwone (dla dodania potrawie koloru)
  • 70 g dojrzałego koziego sera

Masa:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Forma o średnicy 24 cm

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę.

Przygotować składniki nadzienia: szparagi pokroić na 2-cm kawałki (pozbywając się zdrewniałych części). Masło roztopić  na patelni, dodać pokrojony w cieniutkie piórka czosnek, dusić przez chwilę ciągle mieszając . Dodać szpinak, sól i smażyć mieszając, aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z ognia i odstawić. Paprykę pokroić w kółka i przypiec na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.

Mleko, śmietanę i jajka wymieszać, dodać parmezan i przyprawy.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakryć folią spożywczą i obciążyć suchą fasolą lub np. ryżem i wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach  zdjąć folię i zostawić w piecu na dalsze 10 minut. To sprawi, że ciasto nam nie opadnie i nie nasiąknie nadzieniem podczas dalszego pieczenia. Kiedy spód jest już rumiany wykładamy szpinak (łyżką cedzakową tak aby zostawić płyn ze smażenia szpinaku), szparagi, kruszymy kozi ser i układamy paprykę. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną i wstawiamy do piekarnika na około 35 minut (dopóki masa się nie zetnie). Gotowe!

quiche2 quiche 1

 

Serdecznie pozdrawiam

Agnieszka Klepajczuk

P.S.

Jeśli uważasz, że w konkursie Polecam RoyaLOVE powinna zwyciężyć Agnieszka Klepajczuk, znajdź w bocznej szpalcie na jej blogu kod rabatowy do royal-stone.pl i dokonaj zakupów z rabatem 12%. Każde zakupy to jeden głos oddany na uczestniczkę zabawy. Zapraszamy!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz