Jak zrobić świąteczną broszkę haftem chaotycznym?
Jeszcze nie masz ciastek, a święta tuż-tuż? Nie martw się, w tym tutorialu znajdziesz przepis na uroczego Pana Ciastka, co prawda koralikowego, ale bardzo słodkiego :).
Materiały potrzebne do wykonania Pana Ciastka z koralików:
- filc sztywny, orzechowy
- bajorek do haftu twardy, beżowy
- koraliki Bugle Miyuki 6 mm, czerwone
- koraliki Bugle Toho 3 mm, białe
- kryształki Preciosa Round Beads 4 mm, czarne i czerwone
- koraliki Fire Polish 4 mm, czerwone
- koraliki Toho 11/0, czarne, czerwone i migdałowe
- podstawa broszki z agrafką
- skóra lub welur do podszywania najlepiej w kolorze brązowym
- nici do beadingu w kolorze brązowym
- igły do beadingu
- ostre nożyczki
- klej do biżuterii np. Hasulith, Rayher lub HT2
- kawałek tekturki
Jak wykonać broszkę haftem chaotycznym w kształcie Pana Ciastka?
Zacznij od zrobienia szablonu. Jeżeli masz foremki do ciastek śmiało możesz z nich skorzystać i odrysować kształt. Najlepiej, żeby Twój szablon miał rozmiar ok. 5×6 cm.
Gotowy szablon odrysuj na sztywnym filcu.
Wytnij kształt ze sporymi marginesami. Staraj się unikać pozostawiania rogów w wyciętym filcu, przy haftowaniu nić uwielbia się o nie zahaczać ;).
Odrysowane kontury broszki obszyj lekko rozciągniętym twardym bajorkiem. Bajorek rozciągnij jedynie tyle, aby nić, którą go przyszyjesz mogła się ukryć pomiędzy jego żeberkami. Na początku zostaw nierozciągnięty kawałek.
Nawlecz igłę nićmi do beadingu, zrób na końcu supełek i wbij się od spodu filcu dokładnie w narysowany kontur. Ułóż bajorek na konturze i zaraz obok wbij igłę z powrotem. Nie zaciągaj nici do końca, a w powstałą pętelkę wsuń końcówkę bajorka, w ten sposób, aby uchwycić go po pierwszym rozciągniętym żeberku. Dopiero teraz zaciągnij nić. W tym miejscu przyszyj bajorek jeszcze raz, żeby lepiej go zamocować. Kiedy końcówka bajorka się już dobrze trzyma, odetnij nierozciągniętą końcówkę. Kontynuuj przyszywanie bajorka wbijając igłę co 3-4 mm. Obszyj w ten sposób cały kontur broszki. W trakcie szycia doginaj bajorek do narysowanego kształtu broszki. Na koniec nadmiar bajorka odetnij cążkami lub nożyczkami, tak aby dwa końce zetknęły się ze sobą.
Na filcu zaznacz miejsce przyszycia oczu, ust, guziczków i muchy.
Przyszyj dwukrotnie w zaznaczonych miejscach: guziki z koralików Fire Polish 4mm, a środek muchy i oczy z kryształków Preciosa 4mm.
Uśmiech Pana Ciastka wyhaftuj czarnymi koralikami Toho 11/0 ściegiem wstecznym. Wbij igłę od spodu dokładnie na początku linii ust, nabierz 2 koraliki, ułóż je na linii i wbij igłę w filc zaraz za drugim koralikiem. Wyjdź igłą dokładnie pomiędzy dwoma przyszytymi koralikami. Nabierz kolejne 2 koraliki, ułóż je na linii ust, doszyj wbijając igłę zaraz za czwartym z doszytych koralików.
U mnie w uśmiechu Pana Ciastka zmieści się 5 koralików, więc w ostatnim kroku po wyjściu igłą pomiędzy 3 a 4 koralikiem doszyłam już tylko 1 koralik Toho 11/0.
Kontur muchy zrób z czerwonych koralików Bugle Miyuki. Przyszyj po 3 z każdej strony, według narysowanego wzoru.
Wypełnij muchę czerwonymi koralikami Toho 11/0. Koraliki doszywaj pojedynczo umieszczając je chaotycznie w wyznaczonym przez Bugle Mijuki konturze muchy.
Przyozdób rączki i nóżki Pana Ciastka białymi koralikami Bugle Toho 3 mm przyszywając je pojedynczo i układając w zygzak. Dla ułatwienia możesz linię zygzaka narysować na filcu.
Ozdoby są już na swoich miejscach, czas na przyszycie “lukru”. Wypełnij całe ciastko koralikami Toho 11/0 w kolorze migdałowym. Koraliki przyszywaj pojedynczo, jeden blisko drugiego, pod różnymi kątami względem siebie.
Kiedy cała broszka będzie już wypełniona koralikami czas na odcięcie zbędnego filcu. Ostrymi nożyczkami odetnij nadmiar filcu wzdłuż linii bajorka. Uważaj, żeby nie przeciąć nici mocującej bajorek.
Odrysuj broszkę na tekturce, a następnie zmniejsz kształt o 2 mm od linii i wytnij. Przyklej tekturkę do tyłu broszki. Usztywni to pracę i dodatkowo zabezpieczy nici, którymi doszyłaś koraliki.
Naszykuj kawałek skóry, nieco większy od broszki. Przyłóż podstawę broszki i zaznacz na skórze miejsca nacięcia, w które wsuniesz szpilkę i haczyk zapięcia broszki. Zrób otworki w skórze i wciśnij w nie szpilkę i haczyk zapięcia.
Podklej tył broszki skórą umieszczając zapięcie w najszerszym miejscu broszki – najlepiej na linii rąk Pana Ciastka. Odczekaj chwilę, żeby klej związał i obetnij nadmiar skóry ostrymi nożyczkami.
Czas na ostatni etap pracy. Obszyj brzeg broszki koralikami Toho 11/0 w kolorze migdałowym jednocześnie zszywając haft ze skórą. Wykorzystaj do tego ścieg brick tzw. murek. Nawlecz igłę nicią do beadingu, na końcu nici zrób supełek. Wkłuj się igłą pomiędzy dwoma warstwami – skórką i filcem. (w ten sposób sprytnie schowasz supełek) i wprowadź igłę z przodu pracy za linią bajorka. Nawlecz koralik i przyszyj go, przeprowadzając igłę na tył pracy przez skórkę i filc. Następnie przeprowadź igłę jeszcze raz przez doszyty właśnie koralik kierując igłę od dołu do góry. Nawlecz kolejny koralik, wbij igłę od przodu pracy poniżej linii bajorka, przeprowadź igłę ponownie przez właśnie doszyty koralik kierując się od brzegu pracy na zewnątrz. Czynność powtarzaj dookoła broszki.
Na koniec schowaj przejdź jeszcze raz przez pierwszy koralik murka kierując się w stronę pracy. Zakończ nitkę chowając ją w przyszytych koralikach, a jej nadmiar odetnij.
Pan Ciastek jest gotowy!
Prezentując pracę wykonaną na podstawie tego tutorialu, pamiętaj o podaniu autora i tytułu oraz oznaczeniu zdjęć #tutorialroyalstone
Ola i Agata / Royal-Stone
Powiedziałabym, że Ciastek jest śliczny, ale chyba bardziej pasuje do niego określenie “słodziak”! 😃
Tyle lat oglądam i podziwiam hafty koralikowe, a sama jak dotąd nie spróbowałam. Aj, chyba mnie namówiliście na nową technikę!
Koniecznie trzeba spróbować, no bo kto się takiemu słodziakowi oprze? 🙂