Wczoraj pochwaliliśmy się efektami pracy Agnieszki, Gosi i Agaty, które pełną parą przygotowują się do świąt tworząc klimatyczne ozdoby. Dzisiaj odstawiamy koraliki, wstążki i kleje na bok,  żeby zrobić miejsce na stolnice, formy i przyprawy. Do świąt zostało coraz mniej czasu i wiele z nas przekopuje internet i rodzinne przepiśniki w poszukiwaniu sprawdzonych receptur. W związku z tym wpadliśmy na pomysł, aby podzielić się dzisiaj z Wami sprawdzonymi przepisami na świąteczne smakołyki. Mamy nadzieję, że potrawy będą udane i zagoszczą u Was na dłużej.

1-Kolaże4


 

Piernik Doroty

1-20161211_174555

Składniki:

125g masła

250g brązowego cukru

2 łyżki miodu

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 pełne łyżki kawy zbożowej

250ml mleka

2 jajka

300g mąki

Przygotowanie:

Masło z cukrem podgrzej do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj miód, powidła i przyprawy. Całość podgrzewaj przez ok. minutę.

Teraz zdejmij masę z ognia i odczekaj chwilę ( ok 1 min.),  a następnie dodaj sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszaj (uwaga: masa się spieni).

Na koniec dodawaj przesianą mąkę i dokładnie mieszaj by nie pozostawić grudek.

Płynną masę wylej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 175 stopni przez ok 45-50 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu piernik można przełożyć powidłami i/lub polać czekoladą. Ja i moja rodzina najbardziej lubimy wersję z powidłami bez polewy:)

Smacznego!

1-IMG_9059


Ciasteczka kruche Justyny

* tak na prawdę to ciastka zrobiła Karolinka i Kasia a Justyna czuwała tylko by wszystko poszło zgodnie z przepisem;)

justyn

Składniki:

3 szklanki mąki

szklanka cukru

kostka masła

jedno żółtko

cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

lukier (może być gotowy)

foremki , ozdoby do ciasteczek, papier do wypieków

Przygotowanie:

Łączymy składniki: mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtko, cukier i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wyrabiamy  przez kilka minut, aż składniki ładnie się połączą.

IMAG0504_1 IMAG0506_1 IMAG0512_1

Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na 20 min do zamrażalnika. Kiedy już ciasto skruszeje w zimnie możemy zacząć wałkować placki na grubość ok 3-4 mm i wykrawać je foremkami. W tym czasie nastawiamy też piekarnik na 180 st. Po wykrojeniu ciastek wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

IMAG0519_1 IMAG0518_1

Ciasteczka pieką się krótko bo, ok. 8 min w 180 st. do zarumienienia. Po ostudzeniu przystępujemy do kreatywnego ozdabiania naszych ciasteczek:)

IMAG0521_1 IMAG0523_1 IMAG0524_1

Ciasteczka gotowe 🙂 Tak kruche że rozpływają się w ustach . Smacznego!

IMAG0525_1 IMAG0527_1


Ciasteczka Królowej Karoliny

Moją wersję świątecznych ciasteczek robię już od wielu lat i uzależniłam od nich spore grono rodziny i znajomych. Właściwie to nie ciasto stanowi o niezwykłości ciasteczek, a sposób ich zdobienia. Najważniejszym składnikiem jest konfitura (lub gęsty dżem), która w połączeniu z gorzką czekoladą daje niezapomniane wrażenia. Spróbujcie sami!

ciasteczka Królowej Karoliny

Składniki:

500g mąki pszennej

200 g miodu

200g masła

1 jajko

1 łyżka kakao

1 łyżka przyprawy korzennej

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki drobno zmielonych migdałów lub orzechów włoskich

Do zdobienia ciasteczek potrzebujesz:

ładne połówki orzechów włoskich

migdały, przekrojone na połówki (wzdłuż)

orzechy laskowe przekrojone na połówki

czekoladowa polewa uniwersalna (taka w gotowym opakowaniu do podgrzewania jest najłatwiejsza w użyciu, ja jednak wybieram czekoladę Wawel 90%, ze względu na skład i wyraźny smak 🙂

i….NAJWAŻNIEJSZE – konfitura. Najlepsza będzie lekko kwaskowata, może być z kawałkami owoców, ale gęsta.

Wykonanie:

Na stolnicy łączymy wszystkie sypkie produkty, masło z miodem podgrzewamy do rozpuszczenia, lekko studzimy i dodajemy do sypkich produktów. Wszystko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 1/2h. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy różne kształty. Osobiście, mimo, że mam wszelkie możliwe kształty wykrawaczek najbardziej lubię okrągłe, małe ciasteczka, więc używam “mojego” kieliszka, w efekcie ciastka mają idealną wielkość. Idealną na jedno chapnięcie. Nie polecam przy tego typu ciastkach dużych form lub bardzo rozbudowanych kształtów.

Ciastka pieczemy 10-15 minut w temperaturze ok. 150-170stopni. Ciastka nie powinny być zbyt spieczone. Po wyjęciu z piekarnika należy je oczywiście schłodzić.

Teraz najmilsza część :-)) Zaprośmy teraz dzieciaki!

Rozstawiamy w małych miseczkach przygotowane wcześniej połówki orzechów, konfiturę, podgrzewamy polewę czekoladową i do dzieła. Małą łyżeczką (najlepiej z ostrym czubkiem) nakładamy odrobinę konfitury na sam środek ciasteczka – kapka powinna mieć wielkość około 0,5cm, a czubata łyżeczka pozwoli na skuteczniejsze dozowanie gęstej i lepkiej konfitury.  Następnie inną łyżeczką zanurzoną w czekoladzie polewamy w sposób dość przypadkowy po konfiturze. Czubek ciacha ozdabiamy dorodną połówką orzecha lub migdała lekko dociskają. Odkładamy na czystą ściereczkę i czekamy do stężenia czekolady. Orzechy można też ukrywać pod konfiturą, a wierzch dociskać kolejnym.

Po zastygnięciu czekolady ciastka są już gotowe do dalszego etapu czyli leżakowania. Ciasteczka z konfiturą dość szybko nabierają miękkości, więc już po 2 dniach trzymania w szklanym słoju lub puszce są gotowe do częstowania. Ciastka należy przechowywać miejscu chłodnym i zaciemnionym.

3-15497824_1154640491250523_585061814_n

Smacznego!


 

Uszka z grzybami  Basi (ok. 100szt)

11-15628599_1831852743765110_77558431_o

Składniki:

Ciasto na uszka:

0,5 kg mąki

1 żółtko

0,5 kostki masła (w temp. pokojowej)

ciepłą woda

Farsz:

ok. 1kg kapusty kiszonej

ok. 300g grzybów

opcjonalnie cebulka

Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną kapustę podsmażamy (opcjonalnie z cebulką) i dusimy aż zmięknie. Następnie namoczone wcześniej grzyby gotujemy. Ugotowane grzyby oraz kapustę miksujemy lub mielimy przy  pomocy maszynki do mielenia mięsa, na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem i ostawiamy do wystudzenia.

01-15631381_1831851577098560_1547633662_o 03-15629066_1831851600431891_481967361_o

W  tym czasie przygotowujemy ciasto. Przesianą mąkę, zagniatamy z żółtkiem i masłem na jednolitą masę. Aby ciasto było sprężyste i odpowiednio miękkie dodawaj stopniowo ciepłej wody.

05-15556505_1831851660431885_285727771_o 06-15628739_1831851653765219_300655256_o

 

Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je na cieniutki płat ok 2mm grubości.  Uszka można formować pojedynczo lub skorzystać z gotowej formy. Ja, ze względu na to, że robię uszek całe mnóstwo używam specjalnej foremki, z której na raz powstaje 48 szt.

12-15628991_1831852433765141_1168446989_o 13-15608736_1831852447098473_1104507452_o

Na foremkę nałóż rozwałkowane ciasto, w zagłębienia dodaj farsz i przykryj drugim płatem ciasta.

14-15310878_1831852497098468_1753704529_o 15-15556461_1831852570431794_157902682_o 16-15556541_1831852607098457_99150567_o

Całość przewałkuj, aby ciasto na brzegach się skleiło  i  uformowane uszka wyjmij z formy.

 

17-15631086_1831852640431787_1962097237_o 18-15609154_1831852673765117_918612493_o 19-15556338_1831852697098448_1358183877_o

Uszka wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj do wypłynięcia. Po wypłynięciu (ok. 2min) wyłóż uszka polej (spryskaj) delikatnie olejem aby się nie posklejały.

Smacznego!

 

 

 1-christmas-1010937_640Życzymy zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia

oraz  udanych świątecznych wypieków i gotowania!

Załoga Royal-Stone

#świąteczneozdoby #tutorialenaświęta