Zainspiruj się w trakcie przygotowań do Świąt. Dzisiaj wraz z Anią i Hubertem prowadzącymi Pracownię Rękodzieła Artystycznego Sowiarnia zabieramy Was do magicznej krainy świątecznych  pierniczków. Życzymy udanych wypieków i dekorowania a także zapraszamy do odwiedzenia bloga i fanpage’a Sowiarni – czeka tam na Was cała masa rękodzielniczych cudeniek! 🙂

 


 

Przedświąteczny czas od zawsze kojarzył nam się z niesamowitą paletą smaków i zapachów, tak bardzo charakterystycznych i przywołujących same dobre wspomnienia . Cały dom wypełnia się wtedy zapachem piernika, korzennych przypraw i cytrusów, a “centrum dowodzenia” przenosi się do kuchni 🙂

Pierniczki norymberskie na opłatkach

Z roku na rok niezmiennie sięgamy po stare, sprawdzone przepisy, ale zawsze znajdzie się też miejsce na jakieś nowości 🙂 Tym razem po raz pierwszy spróbowaliśmy pierniczków norymberskich, pieczonych na opłatkach i… już wiemy, że zdecydowanie wejdą do stałego repertuaru 🙂

 

Składniki: (na około 35 sztuk)

35 opłatków o średnicy 70mm

100g migdałów

50g orzechów laskowych

50g orzechów włoskich

200g kandyzowanej skórki pomarańczowej

150g rodzynek

200g mąki

2 jajka

50g płynnego miodu

40g cukru trzcinowego (najlepiej Dark Muscovado)

15g proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

mielone przyprawy “na oko”, czyli ile komu odpowiada – np. cynamon, imbir, goździki, anyż, lukrecja, gałka muszkatołowa, ewentualnie mieszanka przypraw do piernika

 

Wykonanie:

Skórkę pomarańczową i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie mielimy orzechy włoskie, laskowe oraz migdały (my wykorzystaliśmy w tym celu maszynkę do mielenia mięsa, taką na korbkę) 🙂 Mieloną orzechową masę przekładamy do miski, dodajemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i siekamy blenderem na dość drobne kawałki. W innym naczyniu miksujemy jajka, miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy posiekane bakalie, a po dokładnym wymieszaniu mąkę i znów mieszamy przez chwilę. Opłatki układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i nakładamy na nie masę, formując nożem lekkie kopułki (nie urosną zbyt wiele). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (piekarnik elektryczny bez regulacji temperatury, mniej więcej 180 stopni). Po wystudzeniu można polać czekoladą lub polukrować, “gołe” też świetnie smakują 🙂

 

01

02

 

Piernikowe bombki

Wracając do “sprawdzonych” przepisów, w tym roku nie mogło zabraknąć piernikowych bombek, które robiły furorę w zeszłe święta 🙂 Zrobione są z ciasta jak na twarde “leżakujące” pierniczki, a do ich wykonania trzeba mieć specjalne formy (w kształcie półkul, a po upieczeniu połówki skleja się lukrem lub polewą czekoladową). Takie bombki są też dobrym pomysłem na słodki świąteczny upominek 🙂

03

 

Pierniczki

Oprócz tego, powstało całe mnóstwo “zwyczajnych” pierniczków w rozmaitych kształtach. Tu już przepisów nie podajemy, bo ile ludzi, tyle pierniczków i z reguły każdy ma jakieś swoje, rodzinne 🙂 U nas są m.in. bardzo miękkie, lukrowane…

04

… jak i te twardsze, ozdobione orzechami, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.

05

Z pierniczków można również przygotować całkiem efektowne dekoracje, np. wianki czy choineczki 🙂

06

 

Piernikowe wianki – szybki kursik

Będziemy potrzebować piernikowych gwiazdek (w różnych rozmiarach) i bazy wianka. W piernikowym cieście odcisnęliśmy najpierw większy talerz, a potem mniejszy (w środku), wycięliśmy kształty skalpelem – i tak po upieczeniu powstała nasza “baza” 🙂 Przyklejamy do niej za pomocą lukru najpierw największe gwiazdki, a potem coraz mniejsze, tak, żeby nachodziły na siebie i żeby “załatać” ewentualne dziury. Kontynuujemy do uzyskania satysfakcjonującego efektu 🙂

07

 

Piernikowe choinki

Przepis na choinki jest chyba jeszcze łatwiejszy: za bazę mogą nam posłużyć rożki do lodów 🙂 Zaczynamy przyklejać większe gwiazdki od dołu, a potem coraz mniejsze, kierując się ku górze.

08

Takie choineczki będą uroczą dekoracją świątecznego stołu, ale również… świątecznego ciasta 🙂

09

 

Świąteczna czekolada

Foremki do pierniczków można też wykorzystać w inny sposób i przygotować… świąteczne czekolady w różnych kształtach. Ich wykonanie jest bajecznie proste – wystarczy rozpuścić czekoladę (najlepiej gorzką) w kąpieli wodnej i wlać ją do foremek, ustawionych na folii lub silikonowej podkładce.

10

Posypujemy dowolnymi bakaliami (u nas kilka rodzajów orzechów, żurawina i rodzynki) i zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na noc. Potem delikatnie wyjmujemy z foremek, odciągając ścianki na zewnątrz w różnych kierunkach, tak, żeby czekolada od nich odeszła (nie pchamy na siłę) 🙂 Po eleganckim zapakowaniu takie czekoladki na pewno będą niepowtarzalnym upominkiem dla naszych bliskich 🙂

11

 

Dekorowanie dla zapracowanych 😉

A na koniec jeszcze ekspresowa dekoracja świątecznego ciasta dla leniwych (to znaczy, jak sami lubimy powtarzać: dla zapracowanych) 🙂 Potrzebne nam oczywiście rzeczone ciasto, cukier puder, sitko i szablony (np. takie do zastosowań “kulinarnych”, ale również mogą być malarskie, do decoupage czy innych technik zdobniczych – wszystko się nada).

12

Wykonanie jest szybkie i proste: przykładamy szablon, posypujemy cukrem pudrem, zdejmujemy szablon (tylko ostrożnie, to w sumie najtrudniejszy etap).

13

 

14

 

 Życzymy smacznego!

Ania i Hubert/Sowiarnia

 

 

 

#świąteczneozdoby #tutorialenaświęta