Zainspiruj się w trakcie przygotowań do Świąt. Dzisiaj wraz z Anią i Hubertem prowadzącymi Pracownię Rękodzieła Artystycznego Sowiarnia zabieramy Was do magicznej krainy świątecznych pierniczków. Życzymy udanych wypieków i dekorowania a także zapraszamy do odwiedzenia bloga i fanpage’a Sowiarni – czeka tam na Was cała masa rękodzielniczych cudeniek! 🙂
Przedświąteczny czas od zawsze kojarzył nam się z niesamowitą paletą smaków i zapachów, tak bardzo charakterystycznych i przywołujących same dobre wspomnienia . Cały dom wypełnia się wtedy zapachem piernika, korzennych przypraw i cytrusów, a “centrum dowodzenia” przenosi się do kuchni 🙂
Pierniczki norymberskie na opłatkach
Z roku na rok niezmiennie sięgamy po stare, sprawdzone przepisy, ale zawsze znajdzie się też miejsce na jakieś nowości 🙂 Tym razem po raz pierwszy spróbowaliśmy pierniczków norymberskich, pieczonych na opłatkach i… już wiemy, że zdecydowanie wejdą do stałego repertuaru 🙂
Składniki: (na około 35 sztuk)
35 opłatków o średnicy 70mm
100g migdałów
50g orzechów laskowych
50g orzechów włoskich
200g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g rodzynek
200g mąki
2 jajka
50g płynnego miodu
40g cukru trzcinowego (najlepiej Dark Muscovado)
15g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
mielone przyprawy “na oko”, czyli ile komu odpowiada – np. cynamon, imbir, goździki, anyż, lukrecja, gałka muszkatołowa, ewentualnie mieszanka przypraw do piernika
Wykonanie:
Skórkę pomarańczową i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie mielimy orzechy włoskie, laskowe oraz migdały (my wykorzystaliśmy w tym celu maszynkę do mielenia mięsa, taką na korbkę) 🙂 Mieloną orzechową masę przekładamy do miski, dodajemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i siekamy blenderem na dość drobne kawałki. W innym naczyniu miksujemy jajka, miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy posiekane bakalie, a po dokładnym wymieszaniu mąkę i znów mieszamy przez chwilę. Opłatki układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i nakładamy na nie masę, formując nożem lekkie kopułki (nie urosną zbyt wiele). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (piekarnik elektryczny bez regulacji temperatury, mniej więcej 180 stopni). Po wystudzeniu można polać czekoladą lub polukrować, “gołe” też świetnie smakują 🙂
Piernikowe bombki
Wracając do “sprawdzonych” przepisów, w tym roku nie mogło zabraknąć piernikowych bombek, które robiły furorę w zeszłe święta 🙂 Zrobione są z ciasta jak na twarde “leżakujące” pierniczki, a do ich wykonania trzeba mieć specjalne formy (w kształcie półkul, a po upieczeniu połówki skleja się lukrem lub polewą czekoladową). Takie bombki są też dobrym pomysłem na słodki świąteczny upominek 🙂
Pierniczki
Oprócz tego, powstało całe mnóstwo “zwyczajnych” pierniczków w rozmaitych kształtach. Tu już przepisów nie podajemy, bo ile ludzi, tyle pierniczków i z reguły każdy ma jakieś swoje, rodzinne 🙂 U nas są m.in. bardzo miękkie, lukrowane…
… jak i te twardsze, ozdobione orzechami, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Z pierniczków można również przygotować całkiem efektowne dekoracje, np. wianki czy choineczki 🙂
Piernikowe wianki – szybki kursik
Będziemy potrzebować piernikowych gwiazdek (w różnych rozmiarach) i bazy wianka. W piernikowym cieście odcisnęliśmy najpierw większy talerz, a potem mniejszy (w środku), wycięliśmy kształty skalpelem – i tak po upieczeniu powstała nasza “baza” 🙂 Przyklejamy do niej za pomocą lukru najpierw największe gwiazdki, a potem coraz mniejsze, tak, żeby nachodziły na siebie i żeby “załatać” ewentualne dziury. Kontynuujemy do uzyskania satysfakcjonującego efektu 🙂
Piernikowe choinki
Przepis na choinki jest chyba jeszcze łatwiejszy: za bazę mogą nam posłużyć rożki do lodów 🙂 Zaczynamy przyklejać większe gwiazdki od dołu, a potem coraz mniejsze, kierując się ku górze.
Takie choineczki będą uroczą dekoracją świątecznego stołu, ale również… świątecznego ciasta 🙂
Świąteczna czekolada
Foremki do pierniczków można też wykorzystać w inny sposób i przygotować… świąteczne czekolady w różnych kształtach. Ich wykonanie jest bajecznie proste – wystarczy rozpuścić czekoladę (najlepiej gorzką) w kąpieli wodnej i wlać ją do foremek, ustawionych na folii lub silikonowej podkładce.
Posypujemy dowolnymi bakaliami (u nas kilka rodzajów orzechów, żurawina i rodzynki) i zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na noc. Potem delikatnie wyjmujemy z foremek, odciągając ścianki na zewnątrz w różnych kierunkach, tak, żeby czekolada od nich odeszła (nie pchamy na siłę) 🙂 Po eleganckim zapakowaniu takie czekoladki na pewno będą niepowtarzalnym upominkiem dla naszych bliskich 🙂
Dekorowanie dla zapracowanych 😉
A na koniec jeszcze ekspresowa dekoracja świątecznego ciasta dla leniwych (to znaczy, jak sami lubimy powtarzać: dla zapracowanych) 🙂 Potrzebne nam oczywiście rzeczone ciasto, cukier puder, sitko i szablony (np. takie do zastosowań “kulinarnych”, ale również mogą być malarskie, do decoupage czy innych technik zdobniczych – wszystko się nada).
Wykonanie jest szybkie i proste: przykładamy szablon, posypujemy cukrem pudrem, zdejmujemy szablon (tylko ostrożnie, to w sumie najtrudniejszy etap).
Życzymy smacznego!
Ania i Hubert/Sowiarnia
#świąteczneozdoby #tutorialenaświęta
Ależ to wszystko apetycznie wygląda!